Rss Feed
  1. pHySiCs iS [SiYeS GiLe2] NoT fOr Me

    Thursday, June 17, 2010


    yeah! makne bg tajok post kali ni akan lebih difahami pd akhir perbincangan kite nanti. [rasenye bile bace tajok je pown dah fhm kot? huhuhu.] yezza. sbnrnye post kali lebih menjurus kpd perasaan yg bergelumang tatkala saye abes je kelas fizik td.

    i was thinking.
    bagaimane nak meruntuhkan barrier yg memisahkan antare
    usaha + smgt dan masa hadapan + cita2?

    skrg ni saye punye hati sgt r berbunge utk bljr subjek sains karena subjek2 tu kire dah sebati r dlm jiwe ni. skool dulu pown amek subjek sains. so after result spm yg [ALHAMDULILLAH] very memberansangkan, saye mempunyai cite2 utk pursue bidang2 seperti biomedical science, biotechnology dan pharmacy. 

    then masok UiTM Puncak Alam through UPU [entah ape mksd dye. x ingat tp yg mende ni r yg wat selection utk after SPM students masok universiti.] at PA [stands for Puncak Alam of course. LOL.] saye masok asasi sains. belajar just 4 subjects which is Biology, Maths, Chemistry n Physics. ade lecture, laboratory n tutorial utk subjek2 ni [except maths xde lab. nak wat eksperimen maths ape? cari circumference? erks.] 

    everything sounds perfect. dpt kolej baru + lawa, dpt lecture hall + tutorial class yg ade aircond, dpt lecturer yg maseh memikirkan about students. so what's the problem?

    kite berbalek kpd persoklan di awal2 post td. "barrier yg memisahkan usaha + smgt dan masa hdpn + cita2". yes. persoklan puake lg keramat yg kalah nyiang rapik inilah yg membawe pelbagai fikiran ke dlm pale otak ni.

    everybody ade cite2 masing2. it's either in the form of career, dreams, or whatsoever. skrg ni saye lebih merujuk kpd cite2 utk menjadi someone yg mempunyai kerjaye berkaitan dgn biotech @ biomed science @ pharmacy. since dr F1 sampai F5 seakan dah diajar dan dah sebati dgn subjek2 sains. masok PA kire mcm dah bersyukor gile2 r kat ALLAH. saye pown bersemangat r nak belajar psl nak berjase kpd family saye n yg paling penting skali smgt for ALLAH. 

    the problem comes in when we're talking about the barrier. barrier ini yg wat pale otak seakan berpusing dan ingin dihantukkan kpd buku physics yg setebal 1400++ pages yg UiTM bg tu. siyes sgt2 bahawe saye hampir menangis n hampir mengalami tensen2 mcm dulu. [mcm dulu? ahah! satu lg rahsia terbongkar. huhuhu.]. sbnrnye saye mmg x minat langsong pd subjek physics. so bile subjek itu diajar dgn detail yg amat2 mendalam, otak dah xleh nak intepret satu ape pown psl fizik. biology, chemistry n maths xde masalah psl dye still dianggap boleh diterime akal n nmpk ape yg cube disampaikan.

    when it comes to physics, saye hilang akal. x nmpk langsong ape yg nak disampaikan. mcm mengarot gile2. bkn saye x suke org yg mengajar tu. saye langsong xde isu dgn sesape yg mengajar fizik ni tp isunye pd subjek itu sendiri. mmg r dye ade kaetan ngan application in our daily lives tp otak saye mmg xleh terime subjek fizik. siyes saye x suke fizik. 

    dan semate2 karena fizik itulah saye teros call abah n tanye psl maktab perguruan. muncul r spekulasi2 spt "baek amek asasi TESL je", "maktab perguruan amek student pas SPM x?" n bla bla bla. just that one subject make my brain go topsy turvy.yg saye x puas atinye skrg ni, saye mmg x nak career yg berkaetan ngan fizik pown tp nape asasi sains MEWAJIBKAN subjek fizik? kalo nak sgt fizik baek amek engineering je. xpown actuarial science. saye nak amek farmasi tp nape kene bljr fizik? farmasi kene kire berape degree yg sesuai utk sebijik panadol ke? ade kene kire kedalaman ubat batok dlm botol ke? ade ke? ADE KE? aish.

    **huraian dah jd very mengarot**
    **gare2 x puas ati yg melampau, saye mmg dah xleh hurai ape2 lg dah**
    **geram2**

    konklusinye, subjek fizik menjadi satu isu yg gile2 besar bg saye n menjadi barrier utk saye pursue dreams2 yg saye impikan sejak sekian lame. 

    PHYSICS IS NOT FOR ME!

    okey. the solution now is:
    blajar je sume dulu. abaikan susah atau x. pasal "di sebalik setiap kesusahan ade kesenangan". yezza. 

    THANKS TO MAK N ABAH YG SELALU BG SUPPORT DR DULU LG. 
    [no matter how strict u guys are. love u guys!]

    p/s: katekan tidak kpd spekulasi negatif!


  2. 1 whispers:

    1. hanadiniy said...

      hahaha :D
      give me 5 ah!
      hahaha..
      anyway, ur blog ni mmg buatkan ak xley nk tahan gelak guling2 atas karpet umah nnk aku nih haa..
      hua3.. nex sem same lecture ag an?
      i see u haa.. hahha..
      gudluck paper phy 4 final exam ti..
      ngahahhaha :D