Rss Feed
  1. Anak Org Kaye?

    Sunday, December 26, 2010

    situasi I :
    si anak : mummy. saye dah ade lesen kete. ketenye mane?
    si ibu   : kete? okey2. esok kite g window-shopping utk kete.


    situasi II :
    si anak : mother nak bg kete tu ke? saye tamau kete tu. saye nak kete baru!
    si ibu   : owh. okey. esok mother g beli kete baru utk kamu.


    situasi III : 
    si anak : abah xnak inherit kete tu kat saye ke?
    si bapa : of kos my son! lepas kau dpt lesen je abah kasi kete tu kat kau. FREE! 


    lihatlah situasi2 diatas ni. ade antara kamu yg menjadi "si anak" dlm kes2 ni. anda menafikan kesemuanya? anda rase anda bkn ditmpt "si anak" tu? anda kate saye maen2? hahahaha. jgn la tipu diri anda sendiri blogreaders oooooooi. wat sakit jiwe je nanti.


    ada je antare kite [KEBANYAKKAN drpd kite sbnrnye] yg menjadikan situasi2 kat atas tu sbg rutin biase. well, ANAK2 ORG KAYE la katekan. mesti ade yg tertanye tanye nape post saye berkaitan perkare ini?


    saye jeles? 
    SUMPAH MENIPU KALAU SAYE KATE SAYE X JELES. mmg saye jeles. 


    nape saye jeles?
    pasal saye dtg dari family golongan pertengahan. kami sekeluarga kene cari duet sampai korbankan byk gile mende utk dptkan hidop yg senang mcm skrg. sesetengah org tu pulak x pernah kisah psl mende2 camni. mintak kete sebijik dapat, mintak henfon mahal2 lime enam bijik dapat, mintak baju + shades + kasut + seluar yg branded2 dapat. saye x dpt kesenangan camtu. saye x DIAJAR utk demand2 camtu. saye sedar yg saye ni berasal dari golongan2 biase. saye dah diberi statement oleh mak saye: "kalau kau nak kete, kau beli gune duet sendiri. tgk akak2 kau. sume beli kete gune duet sendiri. pastu suke ati kau la nak bawak kete tu g mane pown."


    kenape anda perlu bace dan dgr mende2 ni?
    pasal ade je antare golongan yg berstatus rendah yg menjadi kwn terpaksa "si anak" yg dah muak dgr korg bebel2 psl mende yg korg dah ade tp korg rase x cukop. kami2 ni dgr jeeeeeeeeeeee. xmau la komen pedas2 psl kami tau yg korg tu mmg jenis suke membangge diri. kami2 ni jenis yg sabar dan MENJAGA HATI. kang tegor kang kene lak masok mahkamah. kami mane la mampu nak amek lawyer. isk isk.


    jadi kpd mereka2 yg TAK NAK MENGAKU MEREKA DARI GOLONGAN "SI ANAK", sile2 laaaah sedarkan diri. tu duit MAK BAPAK anda. bknnye duet anda pown. bersyukurlah dgn ape yg korg dah dpt. JGN DEMAND MELAMPAU LAMPAU. dah la demand, nak kecoh2 pulak. heish. 
    (-_-) kalo camtu baek pg wat press konferens je la! kami XNAK dgr!


    p/s: 

    • ULANGAN. post kali ni BUKAN utk menagih simpati "si anak" dan sesape shj yg kaye supaya memberi kami duet tetapi utk MENYEDARKAN "si anak" yg bajet melampau + sombong berlagak dan sbg wakil "kami2-yg-muak-dgr-korg-membebel-mengomel-segale-bagai-psl-harte-kekayaan-mak-bapak-korang". harap maklum.
    • sape yg rase post kali ni sgt2 bodoh atau TOTAL CRAP: sile tampar pipi anda sendiri. anda yg bodoh. DASAR TAK SEDAR DIRI. bit**.

  2. xnak elaborate pape utk post ni. cume lihat gmbr dan analyse sendiri ye wahai blogreaders sekalian. I LOVE THEM BOTH!




    yang belah kiri tu mak saye. yang belah kanan tu pown mak saye. saye legally ade due mak. tipu? bohong? hakhak. sume ni btol ye. SAYE ADE DUE MAK. x kesah laaaa kamu2 nak kate hape. anyways, lagu ni saye dedicate utk mereka berdua. *wink wink*




    Just The Way You Are - Bruno Mars


    Oh her eyes, her eyes
    Make the stars look like they're not shining
    Her hair, her hair
    Falls perfectly without her trying


    She's so beautiful
    And I tell her every day

    Yeah I know, I know
    When I compliment her
    She wont believe me
    And its so, its so
    Sad to think she don't see what I see

    Her nails, her nails
    I could kiss them all day if she'd let me
    Her laugh, her laugh
    She hates but I think its so sexy

    Oh you know, you know, you know
    Id never ask you to change
    If perfect is what you're searching for
    Then just stay the same

    So don't even bother asking
    If you look okay
    You know I say

    When I see your face
    There's not a thing that I would change
    Cause you're amazing
    Just the way you are

    And when you smile,
    The whole world stops and stares for awhile
    Cause girl you're amazing
    Just the way you are.

  3. One Hope : A Fresh And Energetic Start.

    Wednesday, November 24, 2010

    ngada2 sungguh nak wat title dlm bhs asing. papepown saye cuma nak berkata yg:


    SEMESTER 2 ASASI SAINS TELAH BERMULA DGN SERASMI RASMINYA


    yup. semester 2 dah start. saye dah 3 ari dah sampai kat puncak alam. UiTM Puncak Alam yg sgt sgt SGT disayangi [highlite: tangga maut. XD]. utk sem ni ada beberapa perubahan dlm jadual & group dlm lecture hall.


    jadual ari rabu paling best pasal ada lecture Biology pagi shj. ptg free. tapi ari jumaat lak yg kacau sket kat hujung2 tu. ada lecture pkol 3 sampai 4. adooooooooooi. nak blk kene kejar bas pkol 5 & sampai rumah dlm pkol 7. tu pown kalau xde traffic jam. kalau ada maka pkol 8 atau 10 laaaaaaaa saye sampai umah. (>.<) lagi satu, jadual utk sem kali ni ade sampai pkol 6. maka saye consider yg jadual kali ni ade pro's and con's dia kat 2 - 3 tmpt. sabar je laaaaaa.


    group lecture hall pulak bkn mcm dulu. kalau dulu2 lecture hall utk satu huruf je. example: saye group D3. dlm lecture hall saye ada cume D1, D2, D3, D4 ngan D5. tapi utk semester 2 ni group saye campur ngan group D1, B1, F3 & F5. disebabkan faktor F3 & F5 tu sume ppuan, jadi lecture hall semester ni agak seimbang dlm kuota laki2 & ppuan. hakhak. pastu check2 blk jumpa lak beberapa org yg sgt2 familiar. Elias, Tenmode & Mek Milla antara org2nye. okey laaaaaaaa tu. (^.^)


    jadi semester ni akan ade sdiket perubahan secare mental dan fizikal. details psl ni anda2 x perlu tau ye. biar saye sorg je tau. kalau ramai org tau: "it would definitely detroy the actual purpose."


    sekian utk post kali ni. nanti2 kalau ada masa saye tulis lagi. *wink wink*


    p/s:

    • Cobb - Arthur - Eames - Ariadne - Yusuf - Saito. Inception terbaik!
    • manual lab chemist dah ada dah ni! siapa2 nak amek kat sini cepat!

  4. 7 Minggu.

    Monday, November 15, 2010

    okey. jd anda sume mengharapkan saye menulis sesuatu psl ape sate wat time cuti sem ni ea? muahahahahaha. bad news guys: I HAVE DONE NOTHING except for the daily chores. saye x g melancong mane2, actually saye x keluar mane2 pown. 

    saye just dok umah and do mende2 yg kite wat kat umah laaaaaa:

    • mkn [to my amazement: cukop 3 kali sehari compared to puncak and it's FREE!]
    • tgk tv [berite tv3 pown jd menarek kalo dah boring thp petala kelapanblas.]
    • surfing via intenet [of kos fesbuk dulu jd keutamaan.]
    • wat keje2 dapur [kupas2 bwg. goreng2 ayam. cuci2 pinggan.]
    • bla bla bla bla [tah mende lagi tah. bosan nak ingat balek.]

    seriusly, NOTHING much. saye ni pulak bkn jenis nak g keluar melepak ngan kwn2 asal ade mase kosong. why? entah laaaaaa. maybe dah diajar kot. maybe saye ni x sekaye mereka2 yg boleh keluar ari2 kot. maybe maybe. entah. xtau laaaaa.

    haaaaaaaaaa. nak clarify sket kat sini. WATCHING MTV BKN BUANG MASE. itu salah satu care utk kami2 ni mendapatkan hiburan. encik H [sile rujuk kembali blog post yg lepas.] telah mengeluarkan statement bahawa


    Watching MTV kat rumah 24.7 lagik buang masa.
    yes. ini statement beliau. tau laaaaaa yg anda tu org kaye. dptkan hiburan dgn abeskan duet mak bapak. ari2 g merayau pavillion la sunway la. tiap2 org ade care laen2 nak gembirekan hati dan tiap2 org ade fikiran yg berlainan dr anda. so WATCH UR WORDS. harap maklum ye? mekaseh.


    saye x kesah sgt pown psl encik H ni tp words dye annoying sgt. mcm dye better than anybody in the world. saye mendoakan yg encik H mendapat hidayah dan dia sedar tentang kewujudan org laen disekeliling beliau. there are ways to say that u are special but not by denying everybody else and surely not by EXTREME bragging. kpd sesape yg membace ni: sile amek mental note.


    ah! lantaklaaaaa psl mamat H tu. yg pastinye MUET dah lepas and lesen P dah dpt. balek puncak alam nanti kite2 leh fokus utk 4 flat sem 2 je. yey! itu je utk post kali ni. xde pape yg menarek pown. cume bebelan saye yg org malas nak dgr je. XD


    daaaaaaaa.


    p/s:

    • kalau still nak tau sape encik H, sile pandai2 wat research kat fesbuk. >_<
    • jom packing baju! eksaited gile nak balek puncak ni.




  5. Reminder To Self

    Tuesday, November 2, 2010


    Then do ye remember Me; I will remember you. Be grateful to Me, and reject not Faith. (2;152)


    it's all my fault. (T__T)
    from now on i will remember u dear ALLAH. with ALL my heart. FOREVER. 
    p/s:
    • mekaseh laaah kpd yg sudi meng-comfort-kan hati ini.
    • sem 2 = REVENGE.

  6. Family Tree.

    Thursday, October 28, 2010

    baru je sekejap tadi saye ngan Khairul Nidzam berbicara mengenai beberapa perkare serius. tatkala berbual kencang dan lebat itu saye juge sempat menangkap beberapa caption yg menarek dan mendalam maknanye.

    "satu perhubungan kasih dan sayang tu bukan main main. kita perlu berkorban dan adakalanye kita perlu mengendahkan perasaan kita sendiri demi pasangan kita."

    mmg x percaye yg Khairul Nidzam mengeluarkan statement ni. sbnrnnye xde sebijik2 dye cakap mcm kat atas ni. saye alter r sket2 di due tige tmpt namun konteks isinye masih tidak lari.



    percintaan yg sejati, ikhlas dan kerana ALLAH selalunye membawa kepada alam perkahwinan. ade yg tertanye tanye: ape kaitan tajok post ni ngan cinta dah kahwin? haaaaa. mari kite mengupas lanjut hal ni.

    lihat dibawah. ini adalah gmbr seorg lelaki dan seorg wanita. kedua duanya bercinta satu ketika dahulu dan akhirnya mereka berkahwin dan dikurniakan empat org cahaya mata. kasih dan sayang mereka berdua membuatkan mereka berjaya membesarkan anak2 mereka biarpown dihalang onak dan duri sepanjang perjalanan itu. kedua duanya mempunyai kelebihan masing masing. lelaki yg digelar abah oleh anak anaknya ini adalah seorg yg peramah dan  gemar utk menggembirakan hati org disekelilingnya. manakala wanita yg bergelar emak itu pula sgt mengambil berat mengenai keluarganya dan kerap kali memberikan nasihat2 yg bernas tatkala seseorg itu memerlukan pendorong. kombinasi pasangan yg cukup mantap. =)





    ye. mereka menjalani a happy and long life till now. mereka jugak lah yg support saye financially and mentally. so after 30 years of marriage, mereka dah ade 5 org cucu skrg ni. anak2 mereka dah berjaya dlm karier masing2 dan akan terus berjaya sehingga bila bila. insyaALLAH.


    wanita di dlm gmbr ni adalah anak sulung kpd pasangan diatas. wanita ini juge telah bercinta dgn pasangan beliau dan akhirnya berkahwin dan telah dikurniakan empat org cahaya mata. rupa paras beliau yg cantik dan ala ala Malaysia Next Top Model ini cukup utk membuatkan mana2 lelaki terliur. pada awalnya beliau bekerja di BSN sbg penyelia dan suaminya sebagai seorg doktor gigi tentera. namun beliau merasakan bahawa dirinya lebih diperlukan utk mendidik dan mengasuh anak anaknya, maka beliau mengambil keputusan utk menjadi surirumah sepenuh masa. semuanya demi keluarga dan suami yg tercinta.









    above are their children a.k.a mak and abah's grandchildren. tige laki dan satu perempuan. satu2 nye perempuan tu lahir melalui caesarian. tige anak lelaki itu mmg x dpt dinafikan kedegilannya tp sedegil degil mereka pown mereka masih lagi diberikan kasih syg yg cukup oleh ibu bapanya. quite a happy family. a big and happy family. another thing that amazes me is that ibu kpd anak2 kecil ini masih mampu memakai kebaya sewaktu awal2 perkahwinan beliau biarpun beliau dah melahirkan empat org anak.




    ini satu lagi pasangan yg bahagia. mereka anak kedua kpd mak dan abah. cinta pandang pertama katanya. mereka meluahkan rasa cinta lebih byk setelah mereka berkahwin. wanita ini meluaskan sayapnya didlm karier pendidikan demi anak2 bangsa manakala pasangan cinta beliau mempunyai kemahiran yg mengagumkan dlm bidang elektrikal. mereka masih lagi belum mempunyai cahaya mata namun kasih sayang mereka takkan pernah lekang dan segala yg berlaku itu senantiasa ada hikmahnya. untuk pengetahuan umum, wanita ini seorg yg sentiasa menjaga hubungan dgn org2 yg baik dgnnya dan lelaki yg dicintainya juga mempunyai perangai yg hampir sama. gmbr diatas shj sudah cukup utk menggambarkan bertapa dlmnya cinta, kasih dan sayang mereka berdua.




    ini pasangan last yg saya akan ceritekan utk post ni. wanita comel itu anak ketiga kpd mak dan abah. kisah cinta antara wanita ini dan pasangannya bermula sejak mereka tadika lagi. bahkan hubungan mereka ini direstui oleh arwah wan dari dulu. consumer sales executive maybank ni menjalinkan hubungan cinta yg berkekalan dgn seorg sales executive [juge] mitsubishi motors. wanita bertudung biru itu seorg yg ramah dan tidak dinafikan lagi keramahannya itu membuatkan beliau seorg yg dipercayai pelanggan dan dpt mengawal keadaan yg rumit dgn keadaan yg tenang. manakala lelaki berbaju melayu biru itu pula mempunyai perspektif yg luas dlm pelbagai perkara dan itu membuatkan beliau versatil di mata org sekelilingnya. lovebirds ini  dikurniakan seorg cahaya mata.




    budak gemok ni sgt bersemangat. adakalanya 3 org diperlukan utk menjaganya. baru dpt kaki lah katakan. kekurangan yg dihadapi sewaktu dilahirkan tidak menghalang anak kecil ini utk bergembira. dia sentiasa dikasihi dan dicintai oleh semua org terutamanya parentsnya no matter how active he is. 


    anda telah lihat pasangan2 diatas dan anak2 mereka. kasih, sayang dan cinta mereka itu membawa kepada satu bentuk kebahagiaan yg diidamkan oleh mana2 manusia. manusia semestinya memerlukan cinta di dlm hati utk terus hidup. namun cinta manusia itu x dpt ditandingi dgn cinta kpd ALLAH. semoga manusia dpt mencari apa yg diingini dan apa yg diimpikan di bumi cinta ALLAH ini.


    tajok post berkait rapat dgn kahwin dan cinta kerana kesemua mereka itu terdiri di dlm satu keluarga. tiga org wanita itu kesemuanya berjaya utk sampai ke alam perkahwinan dan mengasihi pasangan masing2 serta anak2 mereka sebagaimana yg dilakukan oleh mak dan abah mereka.


    erk. kejap2. jgn lupa ye. mak dan abah tadi ada 4 org anak. yg keempat itu pula x dinafikan lagi masih belum berkahwin dan masih belum bercinta dgn sesiapa. yg keempat itu satu satunya lelaki dlm keluarga itu dan masih lagi menuntut. anak keempat itu adalah penulis blog ini sendiri.




    disebalik senyuman ini ada ceritanya. berjayakah dia utk mencari cinta sejati dan cinta yg boleh dibawa ke akhirat? adakah dia akan mendapat pasangan2 cinta yg mempunyai ketulusan hati dan jujur seperti kakak2 beliau? adakah dia ini dicintai oleh seseorg? kita nantikan sehingga tiba waktunya.


    sekian. salaaam.


    p/s:

    • post kali ni xde kaitan dgn Chinta Chanduri kat tv3 tu ye. harap maklum.
    • hah Badrul Hisyam! jgn lupe bace ni. aku dah tuleh name ko dah ni.
    • mekaseh kpd encik Khairul Nidzam kerana sudi mendgr luahan hati saye di awal pagi td.



  7. Speechless.

    Friday, October 22, 2010

    i can't believe what you said to me
    last night we were alone
    you threw your hands up
    baby you gave up, you gave up




    i can't believe how you looked at me
    with your James Dean glossy eyes
    in your tight jeans with your long hair
    and your cigarette stain lies


    could we fix you if you broke?
    and is your punch line just a joke?


    i'll never talk again, oh boy you've left me speechless
    you've left me speechless, so speechless
    and i'll never love again, you've left me speechless
     you've left me speechless, so speechless


    i can't believe how you slurred at me
    with your half wired broken jaw
    you popped my heart seams
    oh my bubble dreams, bubble dreams


    i can't believe how you looked at me
    with your Johnnie Walker eyes
    he's gonna get you and after he's through
    there's gonna be no love left to rye


    and i know it's complicated
    and i'm loser on love, so baby
    raise a glass to mend all the broken hearts
    of all my wrecked up friends


    and after all the drinks and bars we've been to
    would you give it all up? could i give it all up for you?
    and after all the boys and the girls that we've been through
    would you give it all up? could i give it all up
    if i promise boy to you


    that i'll never talk again and i'll never love again
    i'll never write a song, won't even sing along
    i'll never love again, so speechless
    you left me speechless, so speechless

    [Composed and written by Lady Gaga, singer. Edited by Rizal Maula, blog author.]





  8. *gmbr dibwh bertarikh 14hb Oktober 2010 dan waktu di "print-screen" 2:22 ptg dgn 7 likes*









    menggelabah je lbeh. ceh. satu hari moody. on the same time rase mcm nak cucok2 je perot pakcik jpj tu.

    xmo slhkan sesape. saye just salahkan diri sendiri je. mekaseh r kpd mereke2 yg supportive. =)

    sekian utk post kali ini. daaaaaaaaaaaaa.

  9. Jgn Dilupe Rumput Di Bumi

    Sunday, October 10, 2010

    ye. kat dpn title tu patotnye ade "Sudah Dicapai Bintang Di Langit" tp saye merasekan yg itu akan membuat title utk post kali menjadi panjang berjela. sbg pencuci mate utk post kali ni saye nak letak gmbr yg agak baru jugak tersebar.





    hakhak. gmbr ni xde kaitan ngan post kali pown. saje nak ngade2. *wink wink*


    tibe2 hati tergerak nak wat psl post ni lepas mak borak2 ngan jiran sblh kat dapur pg td. time tu saye tgh smgt potong kuku yg dah pnjg mcm kuntilanak ni. erti kate laen: eavesdropping.
    x silap saye dyeorg tgh borak2 psl kain batik, nasi lemak dan baby baru lahir. ade r sket psl rosmah mansor, kes pembunuhan sosilowati dan syeikh muszaphar punye wedding. whatever pown mereka bincangkan hanye ade satu mende yg menakjubkan saye psl jiran sblh ni.


    jiran saye ni saye pggl papa ngan mama je. dah diajar sejak kecik. hakhak. papa keje sbg juruukur, ade syarikat sendiri. meanwhile dulu mama ade keje tp skrg jd housewife je. umah dyeorg tu dah boleh jd tmpt pameran kete2 mewah [audi, mercedes ngan honda petik jari je dpt.] interior designing umah dye x maen r beli kat Nilai 3, sumenye dr IKEA and oversea. IKEA tu pown yg paling cikai saye rase. kalo g jln2 lak balek2 London, Armsterdam ngan Australia. kirenye stewardess dah leh hafal muke mama ngan papa ni. anak2 dyeorg pown keje loaded2 gak. yg paling kecik pown dah nak abeh degree dlm bidang juruukur. 
    konklusi mudah: sgt sgt sgt sgt SGT KAYA. KAYA GILE GABAN.


    tp kan, what amazes me is that the humbleness that they show to us neighbours. rase rendah hati  yg wujud kat due org pasangan tu. dye wat umah besar2 psl, of course, mampu and nak bg ruang lbeh utk anak cucu. mcm parents saye gak, membesarkan umah demi anak2 dan cucu.
    *i love u mak abah!* 
    mama n papa ni langsong xde nak membangge dgn kekayaan yg dyeorg ade. kalo balek2 oversea tu mesti bg at least souvenirs utk jiran2 yg dekat. kalo ade pape function utk lorong mesti dyeorg involve skali. mereka kelihatan sgt bersyukur dgn ape yg diberikan oleh ALLAH kpd mereka.


    now this is what we want.
    kite nak org kaye yg x tunjuk dye kaye.
    yg langsong x kecoh psl dye kaye.
    org kaye yg bersyukur.
    org kaye yg sanggup membantu org laen time susah senang.
    org kaye yg ketepikan perbezaan status.
    org kaye yg x sombong.
    org kaye yg x lupekan asal usul.


    skrg ni saye nak cite lak psl mamat ni. mamat ni kite gelarkan sbg H. H ni kite leh kategorikan sbg insan2 yg kononnye kaye and bajet-omputeh-psl-dye-slalu-speaking-english. H ni juge boleh dikatekan sbg sorg mamat xde-org-laen-yg-btol-sume-salah-dye-je-yg-btol-dye-je-tau-sume-org-laen-xtau-pape.
    so what did H do?


    situasi
    time tu baru je balek dr cuti raye. saye dah siap mengemas r yg pastinye. najmuddin moskori a.k.a manap mengajak saye melantak kat angsana. saye pown turon r. kebetulan lif rosak. hampeh mane tah yg hidopkan fire alarm. dah sampai kat ground floor saye pown berselisih r dgn H. kelihatan brgnye byk tp luckily ade kwn dye yg bwk.
    *take note that saye x rapat ngan H. just tau name dan stalk2 sket kat fesbuk for other details. H x pernah dtg bilek saye, x pernah stadi same2, just satu lecture hall. mmg x rapat langsong*
    maka terjadilah satu perbualan pendek.


    Rizal : wah. dah balik dah. byk barang? [time ni saye dah nmpk yg kwn dye follow kat belakang.]
    H : a'ah. weh tolong r angkat brg aku.
    Rizal : aku nak g mkn r. sorry. tp kwn ko ni kan ade?
    H : babi r. tolong r angkat.
    Rizal : kan kwn ko ade tuuuuuuu.


    pastu dye tros blah. sampai tingkat empat or so, dye kuarkan kepale and jerit kat saye.
    H : drpd ko berdiri buang mase kat situ baek ko tolong aku angkat barang.


    dye tros gerak meneroskan perjalanan. sumpah dr bwh saye boleh dgr dye ade membebel something on the way.


    analisis dr situasi
    ape yg anda2 sume rase apabile kejadian ni terjadi kpd anda? maybe ade yg rase perkare ni bese2 tp bg saye yg, ahem, sensitif ni saye dpt merasekan yg dye ni antara golongan kaye [mak bapak je kaye. dye menumpang kekayaan. MUAHAHAHA!] yg sukar nak bertolak ansur. utk mengeluarkan statement spt dye sbntr td memerlukan kecekalan hati bg kite org2 bese ni. nmpk bertape demandingnye dye? dye mengharapkan bantuan dr org2 yg at least dye tau name pd waktu2 susah. izinkan saye bertanye kembali:


    "time ko senang ade ko ingat aku? balik2 ngan geng2 kaye ko tu je."


    ye. ini pulak contoh yg kite xnak pd org2 kaye.
    kite xnak org kaye yg bajet.
    kite xnak org kaye yg demand2.
    kite xnak org kaye spt H.


    jadi kpd H dan org2 kaye yg laen, berpijaklah di bumi yg nyata. anda tu blom tentu lg kaye sampai bile. sile2 lah bertolak ansur dgn org sekeliling anda. nanti takot org kutok blkg [mcm skrg ni.] ALLAH boleh tarik nikmat Dia bile2 mase je.
    saye tau anda ade sket unsur2 kerendahan hati nun jauh di pelusuk qalbu anda tu. saye tau saye x sempurna atau bkn diposisi yg sepatotnye utk menegur tp ini dr hati yg ade sedikit rase utk menegur.


    nota tmbhn
    saye bwk beg byk2 xde pown nak mintak org tolong angkat. sorg2 je wat sume. sumpah.
    pastu saye xde r asal weekend je nak g pavillion r, nak g sunway pyramid r. saye menetap je di puncak alam biarpown bosan gile hujung2 mggu tu.
    pastu xde r saye nak cite kecoh2 kat fesbuk yg bapak saye ade hubungan ngan antara org2 kaye malaysia pasal saye ni bkn dr golongan org2 kaye.
    pastu saye xde r nak kate org laen babi kalo x tolong saye. saye marah tu ade r tp xde sampai sanggop nak pggl org tu babi.


    *x sanggop nak bercerite ngan lbh panjang. saket ati.*


    setakat tu je r utk post kali ni. maybe ni post last psl mende2 negatif ni. letih r asek fikir mende2 burok je. nanti saye wat post yg positif2 ek? daaaaaaaaaaaaa.




    p/s:

    • password formspring lupe. cis.
    • td supuk and the geng maen oovoo. add aku. taip rizalmaula. hakhak.
    • rmbt dah pnjg balek weh!




  10. The End Has Begun.

    Thursday, September 30, 2010

    end of semester one of course. currently at Ezudin's room. LAN kat bilek dah kene sabotaj. [mentang2 dah nak balek. ceh.]  thnks jugak kpd rkn2 smap kat sini [supuk, patell, naim, manap] yg dah balek awal dan meninggalkan saye sorg2 kat sini. [mentang2 bdk engine abeh exam awal. ceh lg skali.] owh. jgn dilupekan kpd Uitm Puncak Alam yg wat bengkel MUET pd hari jumaat instead of hari khamis. tahniah. [slh satu faktor sye blk lmbt. CIS!]


    exam dah abes. yeeeeeeeeey~ [dgn nada lemah & x bersemangat & meleret.] nape? u're expecting i'm TOTALLY happy that the exam has finished? itu kalo sure2 dpt sume A xpe r nak hepi2. sye dah r slow learner, soklan final lak mcm gile susahnye. i don't either know i should be happy with it or not.


    sign of gloominess... 

    ...and despair. urgh. =.="

    fine. jgn ckp psl mende ni lbh2. it could possibly ruin my holidays. well, 7 weeks only to be exact. i was hoping that this holiday would actually give me some chances of living. erk. gaye mcm dah nak mati lak. so, what do i have in my mind for the holidays? check out below:

    MUET [abbreviated from Malaysian University English Test.] 
    test ni yg dikatekan same ade kite layak atau x masok degree. kesahihannye hanye ALLAH yg tau. dan utk mencapai kejayaan dlm test, ikhtiar harus dilakukan. I'M GOING BACK TO SMAPL! [for at least two or three days. smggu lbh afdhal.] yezza. teachers kat sane ade yg ajar MUET n they're very2 sporting. =) dah alang2 kaklin berulang alik ke sana tiap2 ari bekerja, so sye pown amek r kesempatan ini sebaek2nye. [ermmm. be informed that my sister is a teacher there okey? hakhak. sempat r ajar sye maths time f2 n f3.] dlm kesempatan ni [kalo sempat n kalo berbaloi.] jugak saye nak bls balek ape yg Mrs X dah wat kat saye. sile bace post2 yg sblm ini utk mengetahui sape Mrs X. [kaklin dah perli dah td. "nak pg smap watpe? nak tunjuk lg rmbt ko tu?" hakhak.]

    Driving Class [ngan Cikgu Asri.]
    yes. it's true. it's true that that i still didn't have my driving license. sile slhkan PLKN psl amek time sye selame 2 bln awal taon dulu. ceh. xtau r leh bawak lg ke x kete ni. menakotkan. takot2 pown kene gak amek lesen tu. kaklin ngan abah dah bising2 suroh call cgu tu. heeeeeeee. and at the same time, i am hoping that JPJ baek hati utk bg sye amek test JPJ within this duration of holidays. heeeeee. please ek encik JPJ? 

    Reading.
    Ya ALLAH. from thousands of other things to do, i choose THIS? tolong sket ye. reading doesn't mean that reading TEXTBOOK. i'm talking about reading storybook and NOVELS. english novels are the priorities. bkn saye xnak memartabatkan bhs melayu tp saye nak mempertingkatkan bahasa antarabangse ni. bhs melayu boleh diperkukuhkan from time to time. plus, nnt kalo sye jd ambassador kene gak gune english kan? i'm thinking about Kinokuniya, anyone wants to bring me there? ah. demand gile r. 

    Keluar Jln2. [maybe? hurmmmm.]
    now this plan has very low chances of approval from the Supreme Chancellor of the Senate a.k.a emak. plus, i'm not the kind who likes to go jln2 ngan kwn. i just confine myself within my house space and become a very reserved person. yes. SAYA SEORG YG SGT BORING DAN HMBR. harap maklum. sesape nak kwn sye sile r terime hakikat yg sye ni jenis yg jarang keluar rumah, jarang hangout dan jarang g jln2. kat skool dulu kaklin always have her eyes on every of my moves and actions. kat universiti pulak berbatu jaohnye dr ketamadunan. [kat puncak r katekan. =)] so kalo ade yg ajak pown sye akan cube utk entertain ur request. 

    yg ade dlm kepale byk tu je r. yg laen2 maybe akan menyusul secare spontan. but i still need ur help. if u have any interesting suggestions sile ketok2 wall fesbuk saye atau tgglkan je kat komen bwh ni. tu je r kot utk post kali ni. daaaaaaaaaaaa.




    p/s:
    • sesape ade full set utk cerite Glee? yes. the WHOLE episodes. sile ketok2 wall fesbuk saye gak.
    • moge semester 2 nnt lg better than semester 1. sem fes sgt2 disappointing. 
    • lbh menarek kalo simple camni or kaler byk2 mcm post dulu2? sile komen jugak psl ni.



  11. Syawal. Timur Tengah. Final Exam.

    Saturday, September 18, 2010

    ini gmbr penulis blog yg paling latest. kalo ade yg x puas hati dgn RAMBOT sile call saye ek? [dgn nada yg sinis kpd Mrs X. ahahahaha!]

    ALHAMDULILLAH karena sume adek beradek dpt berkumpul di pagi raye yg first. so kaklin pown show-off r dye punye dslr and kami pown dgn gembirenye berposing maut.

    salam ngan partner masing2 [except ME and the little ones. heeeeeee.]
    eh2. nape ade yg kaler merah? bkn sume kaler biru ke? ahak!

    candid! [ade pose Lady GaGa didlm gmbr ini! carik2!]

    kat kubur arwah wan together with my family + pak/mak tam's familiy + pak/mak chek + pak long.


    tatkala Syawal menjelma ramai yg rase sgt2 gembire dgn kedatangan bulan kemenangan umat Islam ini. penulis blog ini juge x terkecuali. namun bg sesetengah drpd kami Syawal kali ini akan menjadi sgt2 bermakna kerana sudah hampir tibanya waktu utk mereka pergi meninggalkan tanah air dan meneruskan pelajaran. 

    yezza. dlm 40 org dr 146 dlm extrovert 92 akan fly ke timur tgh. either mesir or jordan or anywhere around there. mereka2 ni antara golongan2 elit yg sgt2 bertuah dan telah ditakdirkan oleh ALLAH utk menuntut ilmu di negara2 yg berdekatan dgn Tanah Suci Mekah dan Madinah. huuuuuuuuuuuuuuuuu. penulis blog ingin menyampaikan rasa gembire + sedih +jeles sket2 kpd kwn2 yg dpt fly itu. [happy psl kengkwn ramai yg dpt fly. sedih psl kiteorg akan jumpe balek in 5 - 6 years from now. jeles psl saye lak yg x mintak g oversea time interview jpa ari tu. hurmmmm.]

    so kpd geng2 yg off to middle east tu:
    • jage diri leklok. jgn lupe solat n segale bagai.
    • pilih kwn btol2. jgn salah pilih.
    • jgn lupekan family n relatives + kengkwn kat malaysia

    [sob2. ngah nanges ni. huuuuuuuuu. T__T]

    so final exam lak yg ngah serabotkan pale otak skrg ni. ari ni ari sabtu, exam ari isnin. perghhhh. sgt2 menyerabotkan otak. raye first je dah fikir about final exam dah. siyes x tipu! hadooooooooi. takot2 + serabot2 pown bknnye saye bukak buku. cis. sgt x produktif!

    so this it the final examinations schedule:
    • PHY 093 [21/09/2010 Tuesday 1415 - 1715]
    • CHM 091 [24/09/2010 Friday 0830 - 1130]
    • MAT 094 [27/09/2010 Monday 0900 - 1200]
    • BIO 092 [29/09/2010 Wednesday 0900 - 1200]

    then pulanglah pelajar2 asasi ke rumah masing2 utk cuti semester selame 4 week approximately.

    ah! xmo komen byk2 psl final exam. wat sakit ati ade r. salah saye gak yg x stadi btol2 spnjg sem ni. next sem jgn nak ngade2 lg ye RIZAL MAULA! tu je r kot utk post kali ni. kalo nak bertanye pape boleh r ketok2 wall office saye kat fesbuk ek? heeeeeeeeee. bubbye sume. ASSALAMUALAIKUM.



    p/s:
    • blog maybe akan kekurangan warna karena penulis blog xmo serabotkan blog. ahak. dan background template pule maybe akan bertukar x lame lg.
    • doa2kan r yg saye ni kuat sket smgt. tetibe lak rase mcm low self esteem. entah nape.




  12. mmg benar dan ini bukan cerite sains fiksyen arahan Steven Spielberg. ini adelah mengenai perginye satu bulan yg penoh dgn barakah dr ALLAH swt. saye terase sgt2 rugi karena x dpt memanfaatkan bln ni dgn sepenohnye. 



    bln ni r patotnye kite pg wat qiamullail.
    bln ni r patotnye kite pg solat tarawih.
    bln ni r patotnye kite bace + khatamkan Al-Quran.
    bln ni r patotnye kite wat amal jariah.
    bln ni r patotnye kite mencari Lailatul Qadar.
    bln ni r patotnye kite jaga kelakuan same ade secare zahir atau batin.
    bkn ni jugak r kite patot mengabdikan diri kpd ALLAH seakan2 kite akan mati esok hari.

    [tp ni x bermaksod bln2 laen xyah wat. kene gak wat. ape gunenye kalo wat kebaikan dlm bln Ramadhan je tp bln laen x? isk3. mende ni sbnrnye kene istiqamah.]



    tp kite dpt ke wat sgale ape yg ade diatas ni? heish. sdey2. sgt2 sdey. berdoa je r yg kite ni dipnjgkan umur dan dpt bertemu lg ngan bln yg mulia ini pd masa akan dtg. sesungguhnye kite ni makhluk ALLAH yg x ade pape dan hanye mampu mengharap dariNya setelah kite berusaha utk mendptkan ape yg kite nak tu.



    so saye xnak sentoh lg psl bln Syawal psl bln tu pown blom dtg lg. nnt2 r ek saye wat post mengenai bln Syawal. heeeeeeeeeee. 














    p/s: nak cite psl other things gak sbnrnye tp x jd r. rosak mood je cite.heeeeeeee. 


  13. okey. salam sejahtera kpd pembace2 blog ini. [kalo ade r. hikhik.] setelah berkurun x memasokkan ceritera2 yg best akhirnye saye telah dikurniakan satu ilham utk menulis post ni. heeeeeeeeeeeee. sgt skema intronye.


    skrg ni oficially rambot saye dah melepasi garisan2 larangan yg ditetapkan oleh skool dulu2. apekah garisan larangan itu? kalo mengikot peratoran skolah2 bersepadu Malaysia akta 7 seksyen 4 kurungan 13 perihal 6 perenggan 8 entah pejadah tah lg, rmbt BUDAK SEKOLAH lelaki sepatotnye x melebihi cuping telinge bg sideburn  + rmbr blkg dan x melebihi 3 jari bg rambut dpn. hukhuk. eventhough saye dah jd ex-skool student saye ingat lg tau mende2 ni. wah3.

    inilah rupenye tatkala skool dulu2. fyi yg kat tepi tu MALO. dye akan fly ke middle east bersame2 yg laen. heeeeeeeeeeee.

    ini pulak rupe saye skrg. heeeeeeeeee. "pose" itu tribute kpd SYAHMI a.k.a MIKI yg kecoh2 kate saye nak sgt tiru "pose" dye.


    laen kan rambut dulu ngan rambut skrg. kononnye nak tiru stail korea r. ceh. pdhal saye bknnye tgk cite korea pown. nak dgr lagu pown yg 9 taon lps punye. ulang2 lagu Nobody ngan Gee. heish. ni sume gare2 NAIM, SUPUK, MANAP ngan PATELL r ni. hukhuk. okey2. so ni kirenye revolusi dr skool student ke university student r ni [kononnye. heeeeeeeeee.]


    mesti ade yg kate:
    A: pejadah cite rambut lak ni? cite r psl nasik ke kete ke. baru masyuuuuuuk!
    B: huk aloh. aku nye rambot pown pnjg gak. kecoh r ko ni.
    C: eleh. dye iron rmbt dye tu.
    D: so what? akunye rambot masok iklan pantene lak tu. humph!


    kpd encik/miss/puan C,
    RAMBOT SAYE X IRON. dye jatoh naturally. jgn wat spekulasi okey? tampor laju2 kang. padan muke. kpd unknown A, B, C dan D td sbnrnye saye x masok lg pown cite saye. saye punye intro je td tu. [juge nak show off rmbt pnjg yg baru. WAHAHAHAHA!]


    citenye camni. ari sabtu bile tah ari tu saye follow akak saye a.k.a cikgu ENNY ke skool. saye bercite2 utk meminjam buku2 rujukan MUET dr English Department. heeeeeee. on the same time juge saye ingin melawat adek2 junior saye yg sayangi. [ceh. ayat drama.] pastu saye pown menetap r kat ICT dulu. [port bese. hakhak. kat mane lg nak lepak.] so after a few hours saye pown mule r menggerakkan langkah utk ke bilek guru. b4 that KAKLIN dah warn awal dah:

    "jgn naek dulu. ******** ade kat bwh. ngah berlegar2 ni ha."


    secare kebetulannye pulak time saye nak pg bilek guru tu, ******** [letih r nak type star2 ni. pasni kite gune Mrs. X je. yezza.] STILL lg berlegar2 kat tmpt yg same. entah mende dye wat xtau r. Mrs X ni mmg mempunyai perangai yg pelik. x diragui lg. so saye just wat xtau je r. malas nak lyn dye pown. then dye sempat tgkp saye. [tgkp as in sempat-pggl-sblm-kau-lari. bkn mcm polis tgkp criminals tu. ceh.]
    dgn muke bengis + kening kerut2 dye tu [xmo exaggarate lbeh. boleh je sbnrnye tp due to RESPECT kan? heish.] dye pown berkate:

    "nape gini skali rupe kamu dtg kat sini ni?"
    "rambut dah rupe mcm perempuan"
    "dah2. pg dok jaoh2. saye xmo adek2 kamu tgk rupe kamu camni." - Mrs X + menolak2 saye ke tmpt laen seakan2 MENGHALAU.
    **nada diatas bkn dijerit atau ditengking tp nada yg SGT SGT ANNOYING + seakan2 saye  dtg ke skool berbogel @ saye baru lps tukar jantina**


    okey. saye blom nak marah lg ni. saye nak bgtau lak feedback cgu2 laen.


    "wah2. lawa rambot kamu rizal." - Ustzh F + tersenyum
    "huuuuuuuui. pnjgnye rmbt awak rizal." - Cikgu R + bersahaje + xde unsur2 perli [kot.]
    "pnjg rmbt awak ye? dah lps telinge dah." - Cikgu H + sedikit tersengih
    "huish. awak pakai rmbt palsu ke ni? ke awak iron?" - Ustz A + joking around
    **guru2 yg memberi feedback diatas adalah guru disiplin yg ditakuti ramai pelajar skool saye. kirenye mereka SGT strict dlm disiplin pelajar r**


    can u see the difference? between Mrs X and the teachers? sgt2 laen! [to me.] skrg ni Mrs X keluarkan statement mcm saye ni still PELAJAR YG MASEH BERSEKOLAH KAT SITU DAN 20 TAHON LG BARU SAYE ABEH SKOLAH. cikgu2 laen pulak ade gak memerli sket2 tp dyeorg speak in a very great manner dan dah terime hakikat yg saye ni DAH ABEH SPM DAN DAH MASOK UNIVERSITI.


    gaye Mrs X tu mcm saye ni boleh bwk 99.8% of BAD INFLUENCE kpd students "dye" hanye semate2 rambot saye pnjg. adekah adil begitu? adekah adil saye dilyn begitu oleh org yg saye respect time separoh dr student x respect dye secare diam2? adekah adil saye dihalau2 mcm kucing tepi kantin tu? adekah adil? TELL ME PEOPLE! 


    adooooooooooi. saye dah kuar dr skolah r Mrs X. x nmpk lg ke? saye tau yg Mrs X ni nak menegor tp ade r care2nye. awak tu bknnye boleh SESUKE HATI nak suroh2 org ikot ape yg awak nak. ade org tu dah mmg itu dye nak. saye berdendam dgn diri saye 11 tahon nak dptkan rmbt jatoh + pnjg.[dulu pacak2 mcm berus dawai.] awak tu bknnye ade blood relation dgn saye pown. kalo awak tu mak saye laen r. saye follow instructions mak saye. kalo mak saye suroh potong saye potong rmbt saye ni. ni pown naseb baek gune kate ganti diri "saye-awak" dlm BLOG-PERSONAL-ORG-LAEN-XLEH-HALANG-SAYE-NAK-TULEH-APE2 ni, kalo x dah lame dah gune "AKU-KAU" and this is all because of respect. [naseb baek MAK ngan ABAH dah ajar about respect ni dulu2. ALHAMDULILLAH.] RESPECT TAU X! sabor2. bln puase ni. x elok marah2. kang kurang pahale puase kang. heish.


    so kpd reader, post kali ni sgt2 sensitif dan sgt2 menyentuh aib org laen. namun saye terpakse ceritekan juge utk elakkan lbh ramai lg yg terkena naseb spt saye.


    Moral Of The Story:
    • jgn jumpe org yg sah2 akan komen sgale perihal anda luar n dlm secare negatif.
    • sabar itu sebhgn drpd iman. 










    p/s:
    • name2 atas tu hanye rekaan [kot. fikir2 r sendiri.] dan dirahsiekan identiti mereke dr stalker2 fesbuk dan blog.
    • sape2 yg nak tau Mrs X itu sape, sile komen dipost ini. saye akan menjengok inbox anda di fesbuk dgn free dan secare personal. heeeeee.
    • KAKLIN punye feedback r plg best sbnrnye psl kes ni: "lps ni kite halau pulak anak dye. anak dye kan suke pakai ketat2". yeah! terbaek r akakku!
    • ni naseb baek klas kimia pkol 12:30. leh wat post pnjg2. hakhak.