Rss Feed
  1. sblm saye start tulis pape pasal event tersebut, saye ingin memberi penekanan dlm beberapa perkara agar pihak2 yg membace dpt berfikir dgn positif sewaktu membace dan tidak menjadi terlalu judgemental dlm ape2 perkara. antaranye adalah:




    • ye mmg benar. saye hanye pakai baju yg same sewaktu event ini. baju melayu yg same sewaktu saye menghadiri One Night Gala / Dinner For Foundation In Science. kenape? well, saye x sekaya anda2 yg berada diluar sane utk membeli baju lime enam pasang baju mahal2 lawa2 dan yg kemudiannye xkan dipakai lagi pd waktu2 akan dtg. owh dan satu lagi ye, kali ni saye nak merase pergi ke satu dinner itu sbg tetamu dan bknnye sbg pekerja amal. bg saye peluang utk menggunekan baju melayu seiring dgn tujuan saye beli baju melayu tersebut.
    • saye akan menulis menurut pndgn hati dan mata saye. sesape yg terase dgn ape yg ditulis saye nak mintak maaf awal2. takut2 ade yg tacing2 pasal kene kutuk ah, pasal x kene ajak ah segale bagai. saye mintak maaf sekali lagi. sekirenye perkare itu betul dan ade pihak yg menafikan segale yg berlaku gare2 malu atau nak jage maruah diri yg kononnye dah tercalar [pergh. ayat nak panas aje], saye juge ingin meminta maaf sekirenye saye telah menyebarkan perkare yg benar dan tiada yg auta didlmnye. ingat dlm otak masing2 ye: SEMUA YG BERGELAR MANUSIA ADA HAK UTK MENYATAKAN APA YG MEREKA INGINI. MEREKA ADA HAK UTK BERSUARA. JGN FIKIR BAHAWA ANDA SEORG SHJ YG BETUL. ANDA JUGA AKAN MENGALAMI SITUASI DIMANA ANDA SALAH DAN TIDAK TEPAT.
    itu ulasan dr pihak penaja ye. agak bermakna tu. sila amek nota kalau anda seorg yg prihatin dgn keadaan sekeliling. =)

    The Storyline
    urm. kami2 bergerak dr Puncak Alam naek bas pkol 5. perjalanan amek masa dlm sejam gak ah. sampai2 aje kami2 yg blom solat asar lagi ni pergi surau yg x jaoh dr situ dan terus melakukan ibadah kami yg tergendala tu. dlm stgh pastu kami gerak ke pintu utama utk pendaftaran dan amek goodie bags. lincah2 pergi surau balek utk solat maghrib dan tggu la dlm 5 - 10 minit utk bagi peluang kat si Syah tukar baju. sblm masuk, tgkp2 gmbr sket. [perkare wajib kalo dah ade DSLR + kameraman bersepah] dan masuk dlm keadaan yg bergayenye ke dlm Grand Ballroom tersebut.

    majlis start dlm pkol 8 lbey2 gak ah. start dgn lagu2 dan ucapan2 dan makan2. [same je mcm majlis2 yg laen]. lepas VIP dan sume2 lecturer keluar, majlis tukar dr formal ke unformal. ade lucky draw, ade game apetah, ade award, ade performance. abes je sume tu, kami sambung ngan tangkap2 gmbr lagi kat luar lak ngan member2 yg dikenali dan member2 yg hot2 + cun2 + popular2. dekat je detik 1230 nak menjelma, kami2 ni pown naek bas kembali utk pulang ke Puncak Alam.

    The Place
    well well, the place is undeniably beautiful! sumpah lawa gile! iye ah. dah name pown Grand Ballroom. ofkos lah isi dye mmg utk ballroom semate mate. ratio size tmpt kejadian sains kpd tmpt kejadian engine adelah 4:1. siyes! pasal quantity dyeorg sket. dlm 500 org je ah. sains pulak yg dtgnye 1100 org. ofkos ah kecik je. ade chandelier, ade red carpet, ADE LIGHTING YG GEMPAK2 [ini sumpah jeles], ade belon yg berisi helium [it floats in the air!]. kat luar lak [lobby] ade byk scene yg lawa2 utk dibuat Photo Op. Photo Op mereka yg sebenarnye simple je. cume banner dlm 2 meter tinggi yg ade tulis "The Glam Eve". well tmpt dye cantik ah secare umumnye. 

    inilah tmpt keramat tersebut.

    wajib utk menangkap gmbr, ape care skalipown.

    isi dlmnye.

    masih lagi isi dlmnye.

    dlm area2 ni gak ah kami2 ni dudok.

    The Table.
    saye duduk semeja dgn Supuk, Manap, Syah, Iwan [ke Ewan? saye pown unsure], Naem, Miki, Raziq, Syamil dan Buncho. hiakhiak. sapekah mereka? mereka ni kebanyakkannye kawan skolah menengah dulu + kwn2 yg kwn2 sekolah menengah kenal. jauh sgt relation dye? eh HELLO! saye muke je nmpk NAIF dan SOMBONG tapi kalo dah kenal leh wat ajak gosip tau x. i'm not like u guys la yg terlalu memilih kwn ni. sape yg kwn ngan kwn2 saye akan automatically jd kwn saye jugak! =)






    nak mengenali ngan lebih lanjut jejaka2 kacak yg satu meja ngan saye? mari kite terjah. 

    meet Supuk. [yg kanan tu x perlu tau. hensem bebenor.]

    meet Miki [kiri] and Manap [kanan].

    meet Iwan [or Ewan].

    meet Raziq [kiri] and Naem [kanan].

    meet Syah.

    meet Buncho.

    meet Syamil [yg baju hitam belang2 tu]. amazingly, gmbr beliau yg sorg2 je susah nak carik tp gmbr ngan awek2 cun + hot byk lak tu. hakhak. hotstaff. bese ah. [gmbr2 tersebut x leh dipublish atas saranan pihak penganjur] 



    sewaktu mengunyah, melantak dan ape2 shj kata kerja yg same waktu dgnnye.


    dan inilah menunye sbnrnye.


    The Camwhores
    pergh. ini mende paling wajib skali utk dibuat kalo dah beriye iye pakai baju lawa lwa camni. hakhak. kite tgk je ah gmbr2 kat bwh ni. hakhak.





































    on the same time, ade juge org2 yg dpt dikenali dr jaoh. hakhak. antarenye adelah schoolmates due org yg didtgkan khas dr Uniten dan committe dinner sains due org a.k.a mereka2 yg tensen dan x dpt merase berade dlm event ini pd perspektif yg sepatotnye [erk. ayat pening sgt. erti kate laen: pekerja amal sewaktu dinner sains yg tensen diblkg pentas]. sape mereka? mari kite lihat.

    ini dye encik thaqif ngan kengkawan beliau.  


    sya shafie bersame rakan beliau pule.


    nizam. diterbangkan khas dr uniten.


     adib. juge diterbangkan khas dr uniten.
    please ah bg kami peluang utk merase dinner besar2 camni sbg tetamu. jeles? tolonglah JANGAN. kami sempat makan time dinner sains aritu pown time org DAH NAK BALIK. ngan pening tunggang terbalek segale bagai kat backstage tu lagi. unfair? oh tidak sama sekali wahai rakanku. ape yg unfair adelah kamu tidak memberi kami peluang. peluang utk merase ape yg kamu dah rase hari tu.

    The Review
    ape yg saye ingin kate disini akan bermule dgn ape yg bagus2 dahulu diikuti dgn ape yg kurang bagus ye. ini hanyelah pndgn seorg manusia semate mate. saye mintak maaf kalau ade yg tersinggung tp pd waktu yg same saye ingin menyatekan yg saye ade hak utk bersuare. mekaseh.

    utk place & decorations: siyes lawa gile! lobby, ballroom, mostly everything ah! dewan dye x besar mane tp saye still consider tmpt tu lawa ah. ini karena tmptnye mmg dikhaskan utk event2 yg serupe. name pown Grand Ballroom. time dinner sains aritu Convention Centre. tu yg xde chandelier segale bagai tu.

    utk food: best ah. sgt best from appetizer to main course to dessert. saye berani kate dyeorg punye bajet utk mknn mmg utk western style. ape yg sdeynye pulak, saye sempat ratah lauk je ngan spaghetti. time nasik sampai [org laen dah dpt nasik sbnrnye. saye dye pg bg lmbt. ceh.] lauk dah abeh dah sume. heish. 

    utk awards & sponsors [gift, goodie bags, anything]: sponsor dyeorg byk gile kot! hadiah sampai ade mp3 player ah, printer ah, kamera samsung/sony ah. pergh. sumpah jeles bile tgk. hakhak. award mereka x byk mane pown. ade best dress ngan king/queen of the night je. award laen ade ah mcm award miss propa, award class skippers, award sleepyhead. ini agak menarek pasal setiap satu group dye akan bg title laen2. hakhak. 


    yg kelakarnye lak ade award best student in MASTERING PHYSICS/CHEMISTRY. XD mmg x menahan. saye dan seisik table saye dah "teruje" gile bile dgr award ni. yg sdiket x puas hatinye adelah mengenai lucky draw mereka, nape pilih nombor telepon instead of nombor meja? hurm. itu yg kite tatau tu.

    utk tranportation: lbey kurang kite gak ah tp mereka x gunekan bas UiTM [maybe pasal ari jumaat. ramai yg nak pakai hantar bdk diploma degree.] dan mereka x gune sistem namelist yg mcm kite wat tu. mereka just masokkan kanak2 yg pergi kedlm bas sampai bas punye seat dah pnoh. asal bas tu dah penoh aje, boleh gerak. kurang efektif? part ini saye x berani nak komen pape pasal saye x dpt nak wat observation pd due2 dinner.


    utk persembahan: hurm. persembahan sikit je sbnrnye. saye kate performance ade SATU je yg btol2 menonjol [yg nyanyi lagu Bunkface - Ekstravaganza]. yg laen tu x brape sgt. mungkin pasal waktu tu org masih makan dan sgt sikit yg memberikan perhatian. owh, sblm terlupe. ade performance khas dr Hidayah Nazri + Alchemist [waktu dinner sains ari tu]. Frankly speaking, performance dyeorg pown seakan akan tenggelam pasal MC dyeorg mcm x memperkenalkan sgt org2 yg wat persembahan. aturan persembahan sedikit berterabur tp org nampak mcm x kesah sgt la waktu pasal saye tgk ramai je yg enjoy mlm tu. sume suke nak camwhore ngan baju lawa masing2. =)


    utk stage/floor management and protocols: sorry to say tapi protokol pakaian utk para wanita ade je yg langgar seperti plunging neckline, bare-back, sleeveless, off-shoulder, knee-length dress and see-through shawls. well, mmg ah x ramai yg pakai, kirenye dlm kes2 yg disebut ade ah sorg yg wat but still masih lepas utk masuk. hurmmmm. yg laki nye okey. sume masih ikut protokol. xde la pulak nmpk yg pakai baju2 pelik dan provokatif. isk isk. papepown baju2 mereka overall sume lawa. 


    talking about the stage/floor management, MC utk yg formal wat tugas ngan baek skali tp bile masok MC yg second, keadaan jadi sedikit "liar". nape? pasal MC itu sendiri menyatekan "time ni ah kite punye PARTI LIAR start!". ayat yg penuh kontroversi. at the end of the event, ade la pulak gig. siap joget2 lagi dpn stage tu. ramai2 lak tu. naseb baek time tu semua lecturers and VIP dah keluar [btol btol punye keluar, xde yg tinggal]. boleh nmpk juge bahawa pelajar sudah kurang terkawal sewaktu


    sorry to say again, perkare ni kurang appropriate sbg pelajar UiTM. kalo kite pelajar Univercity Of Nottingham laen cite ah. kpd pihak2 yg membace ini, kite sbg student UiTM ade standard kite yg perlu dijage. kalo nak wat performance yg gempak2 tu boleh tp kene kontrol ah student tu. joget2 dpn stage tu TIDAK digalakkan utk dibuat. kang ade yg wat negative impression about UiTM students. kite x boleh stop org dr bercakap mende buruk tp kite leh CEGAH org tu dr cakap mende2 buruk. anyways, mende tu dah lepas. moge2 mende sebegitu x berulang lagi utk majlis2 yg laen ea? boleh ea? =)


    note to Dollah [if you are reading this]: haaaaaaaaa~ kes ni naseb baek lecturer sume dah keluar. kalo x aku takot ko je yg kene byk. anyway, mende dah lepas nak wat camne kan? just wat mind note je ah in case ko kene handle event laen lak pas abes asasi. =)


    *pergh. mentang2 la author jage protocol and stage dulu, beriye iye nak tulis pnjg2 psl kes ni. hiakhiak*


    The Personal Opinion
    saye tak rase yg ini perlu. saye hanye akan menyatekan bahawa: I ENJOYED THE NIGHT GUYS! mekaseh la byk2. dpt gak spend time ngan kwn2 kat dlm majlis2 camni. eventhough kami2 ni x dpt award pape but still kami enjoy ah secare umumnye. ape dye? saye tak layak nak review? hurmmmmmmmmm. mungkin ye dan mungkin tak. saye juge pernah menjadi committee seperti mereka yg jadi commitee utk dinner ini. saye adelah sbhgn dr committee utk dinner asasi sains dibwh bhgn protokol dan pengurusan pentas. bkn nak gebang ke hape tapi just nak bgtau yg saye ni merase jugak ape yg committee engineering rase. saye dpt rase kesusahan yg melanda sewaktu nak handle event ni pasal turut join same dlm kesusahan tu sewaktu handle event dinner sains. so saye fhm ape yg berlaku [most of it]. TAHNIAH kpd committee utk dinner engineering karena telah menganjurkan satu majlis yg menarek. SUPERB!


    tu je lah kot utk post kali ni. mintak maaf kalo ade pihak2 yg tersinggung ngan perkataan atau statement yg saye tulis ni. in sekadar pandangan. kalo ade yg x puas hati ke hape ke, boleh komen kat sini atau komen kat wall fesbuk saye ye? saye akan cube utk btolkan ape yg salah.


    bubbye y'all! ASSALAMUALAIKUM.


    p/s: saye selaku duta goodie bag ni pown leh tertinggal goodie bag. ceis. saket ati je. yg peliknye pulak, tag yg ade kupon tu selamat lak. heish. hairan hairan. 

  2. 5 whispers:

    1. ekin_92 said...

      hey aku jelez sbb ade manap! haha

    2. Ariff Ashman said...

      ade satu gambar patel comeyyyyyyy. ahaha :D

    3. @arep: patel mane ade follow der. ko silap org ni kot?
      @sya: ofkos. serupe mcm gmbr aku ade dlm blog kau. hakhak.
      @sikin: manap? well, kau x ckp ngan dye awal2 ari tu. mane lak tau tetibe dye nak ajak ko ke? hakhak.