Rss Feed
  1. I Am Who I Am.

    Monday, April 11, 2011

    maka secare tetibenye berlakulah perbualan antara beberapa org budak. 


    A : weh. aku teringat oh zaman skolah dedulu. kau ade pegang pape jawatan x?


    B : aku takat Head Boy skolah je. kirenye berbaloi gak ah usaha aku lepas masuk MPP sejak aku form 3 dulu2. mcm2 biro gak ah aku dah masok. BDK [note penulis: skolah korg maybe panggil BADAR.] pown aku pernah join gak sekejap. hukhuk. kire naseb gak ah aku dpt jadi Head Boy ni. maybe ade cikgu yg selit2 name aku kot. hukhuk. ko lak?


    A : erk. aku xde ah mcm ko. aku takat Pengerusi Briged Bomba, Pengerusi Kelab Bola Sepak ngan Pengerusi Kelab Geografi je. sket2 je ah. nak kate sukan tu xde ah sgt. setakat main utk negeri 2 - 3 kali je ade ah. 


    B : pergh. kau lak?


    C : aku akademik2 ngan kurikulum ni aku fail sket ah tp aku nye minat dlm bidang kokurikulum ngan sukan tu agak mendalam ah. aku pernah jadi olahragawan sekolah sejak f2. sukan2 skolah tu mostly aku amek gold medal. aku time f5 pernah masuk pertandingan bola tampar kebangsaan. tahun sblmnye tu aku nak masuk sebenarnye tp aku ade pertandingan ragbi ah. kire sdey gak ah time tu tp dpt tebus blk tahun selepasnye.


    D : mantap gak kau bro. nak compare ngan aku ni, aku nye skill atletik ni sket je tp aku nye skill bercakap tu leh wat bangge sket ah. pidato kebangsaan, debat kebangsaan sume aku pernah merase sampai final ah.


    C : hurmm. kau lak Mola? ko ade pape jwtn x? sukan ke hape ke?
    [A, B, C ngan D sume pandang muke saye]


    saye pandang muke dyeorg sume dan senyum je.
    Mola : xde. aku xde jawatan kat skolah dulu. sukan pown aku x maen. [senyum balek]


    ------------------------------------


    YES. mmg benar. perbualan kat atas ni agak benar ye. saye x pegang pape jwtn mase kat SMAP Labu dulu. saye juge x seaktif tu dlm sukan. saye tak lah mcm org2 yg kat atas tu, ade jawatan byk2. humble? x lah sgt. auta je byk. saye ni same jugak loudnye kat skool dulu sebagaimane loudnye saye time asasi [time asasi lagi bising kot. hukhuk.]


    kebaikan jadi saye ni kalo nak compare ngan makhluk2 kat atas tu satu je : public relations. in other words, communications skills bla bla bla. hakhak. sume org mmg ah ade mende ni cume "sume org" punye tahap ramah tu camne dan kenape? as an example [anda mungkin akan merasekan bahawa penulis sedang gebang skrg ini]:


    berapa ramai antare korg2 ni yg baek ngan akak korg punye mak mertua? how about sepupu punye tunang pulak? abg ipar korg anak buah? well well. saye punye baek kat sini bknnye "senyum2-salam2" je. saye punye baek adelah "borak-gosip-gelak-mintak tolong-blablabla". most of us akan berfikir yg mereka2 ni just another person yg relates to us tp jaoh skali connection dye tp bg saye mereka2 ni boleh dikire sbg my next best friends. =) dyeorg2 ni boleh jd kawan bile kite nak. dyeorg2 ni jugak boleh jd pembantu kite time kite susah. saye sbnrnye suke gak ah bile ade ramai connection camni. i'm following my father actually. dye pown peramah camni gak. kalo pg kedai yg old skool kat Seremban tu, konpem 74.5% kenal my abah. (^_^)


    sesetengah akan kate saye menggedik-mengade-gebang-perasan utk post kali ni. manakala yg laen pulak akan kate saye ni loser pasal saye ni nothing mase skool. well, nak dgr ape yg saye nak kate? kalo nak dgr, scroll je ah kat bwh.








































































    kalau korg2 ni letak sket kesedaran kat otak ngan hati, korg akan tau yg diri korg sendiri tau ur own potential, ur own advantages, ur own specialty. korg je sedar sume mende tu. org sekeliling korg [sometimes even ur parents] x sedar mende2 camni. saye tau yg saye punye potential mostly kat public relations. A,B,C ngan D kat atas ni ade potential dyeorg masing2. korg actually xde hak sebanyak itu utkk kate org tu loser ke, noob ke, bosan ke, hape jadah ke pasal adakalanye [eh silap. SELALUNYE] bg jwpn yg salah.
    credits to Neng Nazerah.


    kalau org tu pakai baju XXL, korg tau ke dye tu masuk Dean's List utk Ijazah Perdoktoran?
    kalau org tu kulit dye hitam, korg tau ke dye tu wakil Malaysia utk Olimpik?



    jgnlah jadi seseorg yg terlalu stereotaip ni. don't be too judgemental. org x sume same. terime ah kenyataan yg sume org ni laen2 perangai dye.


    I AM WHO I AM. saye mungkin bosan dimata anda namun saye mungkin cool dimate seribu org yg laen. =)


    tu je utk post kali ni. ASSALAMUALAIKUM.


    p/s: orientation post ni bercampur baur ah. saye pown tatau brape byk mesej yg nak disampaikan sbnrnye. hakhak.

  2. 2 whispers:

    1. muhd taufiq said...

      wow!!! luahan hati nampak!!

    2. haniszakwan said...

      betultu wahai rizal maula. kau dah jumpa potential ko. aku terkial kial lagi nak carik ni ha..
      oh ya mola. blog yang ko linkkan dekat nama aku tu bukan blog aku. yg itu blog kumpulan, jadi jangan la letak nama aku, segan aku.
      makanya dengan itu aku baru buat blog. Word press la tapinya. harap dapat bagi tunjuk ajar sifu, mcm mna nak kasik blog hebat macam sifu.
      yg benar
      Hanis Zakwan.