Rss Feed
 1. Mengabaikan Perasaan Sendiri Itu Susah

  Thursday, July 19, 2012

  bila aku kena marah, mesti la aku terasa. tambah2 pulak aku kena marah pasal kesalahan orang lain. marah dia tu siap ungkit2 macam benda pulak tu.  aku tak dapat nak bela diri pasal mereka ada autoriti yang lagi besar daripada aku. aku simpan rasa marah dalam hati je la.


  bila dah marah, mesti semua benda akan terkena tempias sekali selain daripada hati. mood, cara penulisan, etc contohnya. takkan nak tetiba happy balik pulak? dah kena marah kot. JIWA DAN PERASAAN YANG TERASA SAKIT TU MASIH BELUM HILANG.


  bila dah aku tulis nampak macam lain, dengan respon pun dah takde mood, ramai pulak yang terasa balik kat aku. ramai jugak yang marah sangat kononnya aku la yang sombong, aku la yang tak reti jaga hati dan perasaan, aku la yang kerek, aku la yang tak guna, aku la yang tak patut wujud kat dunia ni, aku la yang diaorang menyesal jumpa.


  bila dah orang marah kat aku tu, aku pulak yang kena pujuk balik orang tu. aku la yang kena rendahkan diri menyatakan kononnya itu salah dan silap aku. aku la yang dok mengada-ngada rasa yang ini semua silap aku dan patut rasa bersalah nak mati, walhal AKU BARU LEPAS KENA MARAH NI. 

  bukan aku untuk ada orang terasa aku, aku mesti cari cara untuk orang tu rasa okey balik. aku mesti minta maaf balik. itu memang sifat aku dari dulu. aku cepat rasa bersalah biarpun benda2 tu kadang2 bukan besar mana pun dan kadang2 bukan salah aku pun.


  tapi mana hak aku nak rasa marah ni? abaikan macam sekarang ni? simpan je kat sudut2 hati tu? simpan sampai aku naik gila? simpan sampai aku mati?


  terus buat jangkaan je. terus kata aku ni macam-macam. takde ke nak bertanya apa-apa dulu? takde ke nak tahu apa masalah sebenar aku? takde ke nak tolong comfortkan aku? aku macam orang bodoh je dok minta maaf sana sini sedangkan hati aku tengah bergolak, membuak-buak, berkecai, rapuh, patah, hancur, bersepah, sakit, sedih, hampa, tawar, bla bla bla bla. sangat tak adil manusia sekeliling aku ni. 


  SANGAT. TIDAK. ADIL.


 2. 2 whispers:

  1. misSbLurRy said...

   mengabaikan perasaan sendiri itu adalah gila! beb, be ur self, memang lah kamu nye sifat pasti akan serba salah dan akan memujuk org balik, camne pun, hati sendiri no 1,ok!

  2. Anonymous said...

   u pegi mintak maaf dekat die tu means u are the winner...
   and she/he is the looser u know..

   so, be proud with yourself k..
   just be like this..
   no need to be angry